TC Zwart Logo
Phone

Bel Gert Zwart
0541 850 700

Boete veiligheid vingertopje 9000 euro

Boete veiligheid verliezen vingertop 9000Een medewerkster van een voedingsmiddelenfabrikant in Engeland verliest een vingertopje bij het werken aan een verpakkingsmachine.

De Engelse Arbeidsinspectie (Health and Safety Executive (HSE)) onderzocht het incident en vervolgt  (10 jan 2013) het bedrijf voor overtredingen van regels ter bescherming van werknemers tegen gevaren bij het werken aan een machine.

Een medewerkster van een voedingsmiddelenfabrikant in Engeland was  (in 2010) aan het werk bij een verpakkingsmachine. Een mobiele schroeftransporteur werd gebruikt om de verpakkingsmachine te vullen met poedervormige bestanddelen, maar de machine bleek regelmatig te blokkeren.
De HSE constateerde dat de vaste deksel over de bovenkant van het reservoir, dat moest verhinderen dat werknemers toegang hadden tot het gevaarlijke schroefdeel, was gewijzigd. In plaats van dat het deksel vastzat op de vier hoeken, waren maar twee hoeken vastgezet, waardoor het deksel kon worden opgetild terwijl de machine liep.

De medewerkster probeerde een verstopping te verwijderen terwijl de machine in bedrijf was en gleed met haar hand in het schroefmechanisme waardoor ze een vingertopje kwijtraakte.

Het bedrijf kreeg een boete van € 9000,-.

Na de hoorzitting, zei de HSE inspecteur Lincoln Marks:
“Dit ongeluk zou niet gebeurd zijn wanneer er niets gewijzigd was aan het veiligheidsdeksel. In de industrie worden de risico’s van schroeftransporteurs goed onderkend maar toch zorgen slechte controles op deze risico’s dat het een belangrijke oorzaak blijft van ernstige ongelukken.”
“Door dit soort ongevallen zie je weer eens welke gevaren er kunnen optreden in bedrijven die hun werknemers niet goed beschermen. Bovendien onderstreept dit geval hoe belangrijk het is om robuuste systemen te hebben voor de controle van beschermingsmaatregelen.”

t.
Gert Zwart
Contact Gert Zwart

0541 850 700
084 740 9733
Gert.Zwart@tczwart.nl
TC Zwart Logo
KvK: 08130239 | BTW: NL8139.67.739.B01 Website door Tribeweb.nl

 | 

Algemene Voorwaarden

 | 

Privacy statement